Trin 3 ud af 6

Sider i GoPublic

Nu hvor du har fået en rundvisning i områderne i GoPublic vil vi fokusere lidt på selve opbygningen af sider. På dette trin lærer du at oprette en side og om sidens opbygning og indstillinger.

Sådan opretter du en side

Her vil vi vise, hvordan man opretter en side. 

Du vælger det sted i sidetræet, hvor du ønsker at placere den nye side. Skal den nye side fx ligge under forsiden, så stiller du dig på forsiden. 

  1. Højreklik på siden og vælg ‘Create / Opret’. 
  2. Vælg den sidetype du ønsker at oprette eller vælg en template / skabelon. 
  3. Giv siden en titel - det er det navn, der kommer til at figurere i sidetræet, og som også er det navn, der kommer til at udgøre sidens URL. 
  4. Klik Ok. Nu vil du se din side fremgå af sidestrukturen. 

Siden er stadig tom for indhold og er ikke publiceret, men den fremgår af sidetræet, så du kan begynde at opbygge indhold på siden. 

Sidetyper

Når du opretter sider, kan du vælge mellem en skabelon eller en af de standard sidetyper, der findes i GoPublic. Her kan du høre om de forskellige sidetyper. 

Standard sidetyper i GoPublic:

  • WebPage (Webside): Det er den sidetype, der bruges til langt de fleste sider - både almindelige indholdssider, sektionssider og forsiden. De fleste skabeloner vil også være bygget oven på denne sidetype. 
    • Kan bruges til almindeligt hjemmesideindhold
  • PublicationPage (Publikationsside): Denne sidetyper er egnet til at oprette rapporter, analyser og andet skriftlig materiale, som skal have en "forklæde-side". På publikationssider kan man tilføje en eller flere filer til download. 
    • Kan bruges til rapporter, analyser, lovgivning og andre officielle dokumenter, tidligere trykte materialer, historiske dokumenter, læringsmateriale, m.m.
  • NewsPage (Nyhedsside): Sidetypen minder om publikationssider, men bruges som oftest til nyheder og pressemeddelelser. Derudover har man mulighed for at lave en nyhedsside om til en eventside.
    • Kan bruges til nyheder, pressemeddelelser, begivenhedsopdateringer, rapporter og analyser, officielle udtalelser og interviews, m.m.

Vælger du en standard sidetype, starter man fra bunden og bygger siden op med indhold. Du kan sagtens ændre sidetypen på en side efter du har arbejdet med den, men du skal være opmærksom på, at du risikerer at miste noget af indholdet på siden.

Sidens indstillinger

I fanen med indstillinger har du nogle overordnede indstillinger og muligheder for siden. Det er fx her du tildeler siden til redaktører og tilføjer noter til siden. Det er også her du tilføjer eventuel kategorisering, tilføjer metadata eller udsender siden som nyhedsbrev.

Indstillinger i sandkassen

Her vil vi blot nævne et par indstillinger, som ofte bliver brugt, men du kan dykke mere ned i de forskellige indstillinger i vores e-læring.

Skjul side fra navigation

Dette er en indstilling, som bruges, hvis du har sider liggende direkte under forsiden, der ikke skal fremgå af hovedmenuen eller i navigation. Eksempelvis, hvis der blot linkes til siden et andet sted fra. Klik af i 'Hide From Menu' hvis siden ikke skal vises. Det vil eksempel altid være tilfældet for sandkassen. 

Skjul side fra søgning

Brug indstillingerne under 'SEO' for at tilpasse, om siderne skal indekseres af søgemaskiner. 

  • Disable link value for page: Klik af, hvis siden ikke skal inkluderes i den interne søgning
  • Exclude page from external search results: Klik af hvis siden ikke skal indekseres af søgemaskiner såsom google 

Skjul sider på sitet og /eller i menuen

Øvelse

Nu skal du i gang med at oprette sider!

Opret en lille sidestruktur i sandkassen, der består af en almindelig webside med to undersider, hvoraf den ene er en nyhedsside.

Husk at fjerne siderne fra navigation og søgning, som du har lært.

Sidens indhold

Centralt på siden finder du sidens artikeltfelt, der indeholder det primære indhold i form af titel, introtekst og brødtekst.

Rundt om artikelfeltet vil du afhængig af sidens layout finde en række felter. I alle de hvide felter kan du tilføje moduler ved at trække dem ind i felterne. Er feltet derimod gråt, kan der ikke placeres moduler i det, da det indeholder prædefineret indhold. 

Vi vender tilbage selve indholdsredigeringen i næste trin.

Sidelayout

I toppen af Page Builderen ser du sidens layout, som bestemmer hvordan sidens grid er opbygget. Alle sidetyper består af et grid, der er 12 kolonner bred. Vælger du fx layoutet ‘Wide Page’ vil felterne have alle 12 kolonner i bredden og er måske mest oplagt at bruge, hvis du skal arbejde mere med forskellige modul-opsætninger og i højere grad selv ønsker at styre størrelse og bredde på modulerne. 

Man vil som regel kun have brug for at tage stilling til layoutet, hvis man opbygger sider fra bunden, hvor layoutet ikke allerede er bestemt i en skabelon eller lignende.

Sidens indstillinger

I fanen med indstillinger har du nogle overordnede indstillinger og muligheder for siden. Det er fx her du tildeler siden til redaktører og tilføjer noter til siden. Det er også her du tilføjer eventuel kategorisering, tilføjer metadata eller udsender siden som nyhedsbrev.

Indstillinger i sandkassen

Her vil vi blot nævne et par indstillinger, som ofte bliver brugt, men du kan dykke mere ned i de forskellige indstillinger i vores e-læring.

Hide From Menu

Dette er en indstilling, som bruges, hvis du har sider liggende direkte under forsiden, der ikke skal fremgå af hovedmenuen eller i navigation. Eksempelvis, hvis der blot linkes til siden et andet sted fra. Derfor vil dette altid være krydset af i sandkasse-området.  

SEO 

Disse indstillinger bruges til at styre om siden skal indekseres eller søges frem af søgemaskiner. skal klikkes af, hvis siderne ikke skal indekseres eller søges frem af søgemaskiner. Det gælder både for søgemaskiner såsom google, men også for den interne søgefunktion. Har du fx en side, som du gerne vil dele via et link, men som i øvrigt skal være skjult for offentligheden, skal du huske at sætte kryds i disse to felter.

Skjul sider på sitet og /eller i menuen

Page Check

I den sidste fane finder du Page Check, som er de sidespecifikke versioner af vores Analytics-værktøjer. Du kan læse mere om begge typer af værktøjer i vores e-læring.

Se vejledning om Page Check

 

 

Sideskabeloner

Har du opbygget en side med en opsætning, som du ved, du gentagne gange kommer til at bruge, så vil det være smart at gemme siden som Template. På den måde har du en side med de moduler og indstillinger, der er brug for, så du eller en anden redaktør sparer tid på at at starte fra bunden hver gang. Det kan være en stor hjælp til redaktører, der måske ikke arbejder så ofte i CMS’et, at have en skabelon med alle elementer inkluderet. Du kan altid justere indholdet i skabelonen, hvis behovene ændrer sig. 

Templates kan også være med til at skabe konsistens i udtrykket på tværs af sitet og dermed også en højere brugervenlighed. Skal du blot genbruge en side en enkelt gang, kan du også blot oprette en kopi.

Gå til vejledningen 'Sådan bruger du Templates'

Skabeloner i et designprojekt

Har du gennemført et projekt med designfase, har du også fået udarbejdet en række skabeloner til dit site. Skabelonerne fungerer som wireframes, hvor der er taget højde for UX og navigation og er samtidig gode eksempler på, hvordan det implementerede design kan komme i brug sammen med jeres indhold. 

Efter lancering, vil behovene formentlig ændre sig, og så kan I blot justere og tilpasse skabelonerne. Måske finder I også ud af, at det vil være nyttigt med flere skabeloner, eksempelvis til forskellige fagområder eller lignende.

Øvelse

Udforsk sidernes muligheder

Prøv nu at skifte mellem de forskellige layout på en af siderne, for at se, hvordan grid’et ændrer sig.

Organisering af sider

Nu er du ved at have godt styr på dine sider og at arbejde med indholdet, og du vil måske gerne have flere muligheder for at organisere siderne på dit site. I GoPublic har du flere forskellige muligheder for at organisere siderne på din hjemmeside. Det meste foregår via sidestrukturen.

Sådan gør du

Hvis du ønsker at ændre i rækkefølgen på siderne, skal du højreklikke på den side, der ligger niveauet over de sider, du ønsker at ændre, og vælge ‘Sort’.  Derefter kan du trække siderne rundt og ændre rækkefølgen. Bekræft ændringerne, og så vil rækkefølgen af siderne blive opdateret, men hvis der er mange sider, kan det godt lige tage et længere øjeblik.

Du kan kopiere eller flytte enkelte sider. Det gør du ved at højreklikke på en side. Vælg ‘Copy’’ eller ‘Move’ og vælg en placering i sidestrukturen.

Når du vil slette en side, højreklikker du på den og vælger ‘Delete’. Husk at bekræfte valget. Når du sletter en side, bliver den fjernet fra sidestrukturen og flyttet ned i papirkurven. Her fra kan du gendanne siden hvis du fortryder, men kun indtil du eller en kollega tømmer papirkurven. Herefter vil siden være fuldstændigt slettet.

TIP

Hvis du fx vil flytte eller slette flere sider ad gangen kan du markere flere sider ved at holde Ctrl (PC) eller cmd (Mac) nede mens du klikker på siderne i sidetræet. 

I dette trin:

Sådan!

Nu har du været godt i gang med at oprette sider og du har lært, hvordan du kan rykke rundt på dem.✨

Er du klar til at arbejde videre med fylde indhold på siderne? Det skal vi nemlig i gang med på næste trin.

Gå til næste trin 

Indholdsredigering i GoPublic