Trin 4 ud af 6

Indholdsredigering i GoPublic

Nu er du både blevet introduceret til områderne i GoPublic og vi har været igennem opbygningen på en side. På dette trin vil du lære at oprette og redigere indhold, indsætte links og billeder, previewe og publicere.

Sådan bruger du artikelfeltet

Man vil typisk benytte artikelfeltet til at tilføje sidens mest primære indhold såsom overskrift, intro og brødtekst. Det er oplagt, hvis der ikke er de store krav til opsætning og det primære indhold består af brødtekst. Skal der gøres lidt mere ud af sidens udtryk, kan man tilføje moduler som supplement til artikelfeltet.

  • For at fylde indhold i artikeltfeltet skal du åbne det ved at klikke på ‘Create Article’. Hvis der allerede er tilføjet indhold til artikelfeltet klikker du ‘Edit’ for at redigere.
  • Nu åbner der sig et nyt vindue, hvor du kan vælge at udfylde en række tekstfelter. Hvilke felter, der er til rådighed i artikelfeltet kan variere en smule afhængig af, hvilken sidetype du benytter.

Udfyld artikel

Dette er sidens primære overskrift og er automatisk defineret som en H1-overskrift. En side bør altid have én H1-overskrift, både af hensyn til webtilgængelighed og SEO. 

Ønsker du at siden skal have en manchettekst, der introducerer læseren for indholdet, kan du bruge Intro-feltet. Introteksten vises i en lidt større typografi mellem overskrift og brødtekst.

Her kan du tilføje et billede eller en video til artiklen, som vil blive vist i toppen af siden efter overskriften.

Sidens primære indhold vil ofte ligge i Body-feltet. Feltet har en Rich Text Editor med en værktøjslinje, som du kan benytte til at formatere overskrifter, lave punktopstillinger, indsætte links, billeder og meget andet.

Se nedenstående oversigt for en hurtig gennemgang af alle redskaberne:

  • Paragraph: Her findes forskellige formateringsmuligheder. Vigtigst af dem er muligheden for at formatere teksten til de rette overskriftsniveauer.
  • Undo + Redo: Her har du mulighed for at fortryde, altså gå tilbage i dine indtastninger eller at genskabe en fortrudt handling. Samme handlinger kan foretages med genvejstasterne Ctrl + Z (Windows) eller Cmd + Z (Mac) og Ctrl + Y (Windows) eller Cmd + Shift + Z (Mac).
  • Insert / edit code: Dette giver dig adgang til at se tekstens source code.
  • Paste as text: Når Paste as text er aktiveret, er det muligt at indsætte kopieret tekst uden at formatering kommer med. Det kan være nyttigt hvis du fx kopierer tekst fra dit gamle site, da der kan ligge uønsket formatering (styling) i koden, som kan forstyrre det nuværende design på siden.
  • Table: Mulighed for at indsætte simple tabeller.
  • Bold, Italic, Clear formatting: Mulighed for at lave fed og kursiv og at nulstille formatering.
  • Alignment: Mulighed for fx. at centre eller højrestille tekst. Vi anbefaler at tekst er venstrestillet af hensyn til læsbarheden.
  • Anchor: Bruges til at oprette ankerlinks i brødteksten. Se vejledning til at oprette anchor links. 
  • Bullet list: Lav forskellige typer af punktopstillinger.  
  • Indent: Mulighed for at lave indrykning.  
  • Insert + Remove link: Her indsætter du link i tekstfeltet og redigere links.  
  • Media Picker: Her kan du indsætte billeder i tekstfeltet. Billedet størrelse vil automatisk tilpasse sig det layout eller det modul, som tekstfeltet ligger i.  

 

Tip

Har du kopieret tekst et andet sted fra, så kan du vælge at indsætte teksten uden formattering (Paste as text), som du slår til i tekstfeltets værktøjslinje. 

Redigering af links

 

Du kan oprette både interne links, eksterne links, links til en fil i mediebibliotektet mv. Mange af modulerne i GoPublic rummer specifikke områder til at tilføje link, men du kan også altid oprette et link i tekstfeltet.

Sådan gør du

  • Marker den tekst, der skal gøres til et link. Klik på Link-ikonet i værktøjslinjen (insert / edit link).
  • Ønsker du at oprette et internt link vælger du siden, der skal linkes til i din GoPublic-løsning. Er det et eksternt link indsætter du URL-adressen, som linket skal føre til.
  • Du kan vælge at ændre linkteksten eller at give det en Title (alt-tekst). 
  • Vælg evt. styling (CSS class) eller om linket skal åbne i en ny fane. Praksis er ofte, at eksterne links åbner i en ny fane. 
  • Afslut med 'Ok'.

Skal du oprette en liste med links, så kan du med fordel bruge Link List-modulet.

  • Marker linket eller teksten, som du ønsker at redigere.
  • Kik på link-ikonet i værtøjslinjen (Insert/edit link). 
  • Foretag ændringer. 
  • Afslut med 'Ok'. 

  • Vælg eller marker linket du ønsker at fjerne. 
  • Klik på Remove link i værktøjslinjen. 
  • Nu er linket fjernet. 

Preview, gem og publicer

Når du har arbejdet med indholdet på siden og gerne vil se, hvordan det ser ud frontend, kan du lave en forhåndsvisning af siden. Det gør du ved at klikke på Preview-knappen i øverste venstre hjørne. Det kan være en god idé også at tjekke, hvordan indholdet vil se ud på tablet og mobil.

Har du brug for blot at gemme dine opdateringer uden at de offentliggøres, gemmer du ved at trykke på Gem-knappen i toppen af siden. 

Dine opdateringer er nu gemt i backenden, så du kan vende tilbage til dem på et senere tidspunkt. Hvis siden er publiceret vil indholdet altså ikke ændre sig frontend.

Er du klar til at offentliggøre indholdet, trykker du ‘Gem og publicer’. 

Siden er nu ‘live’, så besøgende kan tilgå indholdet. 

Se også, hvordan du kan benytte genvejstaster

Tip

Vær opmærksom på, at det er muligt at overskrive hinandens rettelser, hvis I er flere brugere inde på samme side samtidig. Sørg derfor også gerne for at gå væk fra siden, når du er færdig med at arbejde i den.

Øvelse

Nu skal du i gang med indhold på dine sider

Giv siderne en overskrift, manchet og brødtekst i artiklen.

Du kan eventuelt bruge tekst fra lipsum.com eller genskabe en side, du har på dit eget site.

Indsæt billeder

 

Du har flere forskellige muligheder, hvis du gerne vil indsætte et billede på en side.

Sådan gør du:

Som tidligere nævnt kan du benytte Media-muligheden i sidens artikelfelt til at knytte et billede til artiklen. Klik på plus’et i feltet og nu vil du åbne et vindue, der viser indholdet i mediearkivet. Her kan du vælge den fil, du ønsker at vise. Billedet vil blive vist øverst på siden mellem overskriften og introteksten.

Hvis billedet skal fremgå ind i mellem brødteksten eller under brødteksten, kan du indsætte det i Body-feltet. Klik på billede-ikonet (Media Picker) og nu vil du få vist mediearkivet, hvor du vælger en fil.

Hvis billedet skal indgå et andet sted på siden kan du med fordel benytte et modul, eksempelvis Content Box eller Slider-modul. Når du har trukket modulet ind på siden kan du tilføje et billede til modulets mediefelt.

Når billedet ligger i et modul vil du nemmere kunne rykke det rundt på siden eller justere det i størrelsen ved at justere modulets størrelse. 

Vi kommer mere ind på at arbejde med moduler i næste trin.  

 

Vi kommer i øvrigt mere ind på Mediearkivet og billedbeskæring sidst i kurset. 

Øvelse

Tilføj billeder til dine sider

Prøv at tilføje et billede til mediefeltet og et i brødteksten.

Brug eventuelt nogle af de billeder, der ligger i Stock Photos mappen i mediearkivet.

I dette trin:

Godt arbejde!

Nu har du lært at arbejde med indhold og er allerede i fuld gang. 👌

Er du klar til at udforske modulerne?

Gå tilbage 

Sider i GoPublic

Gå til næste trin 

Byg indhold med moduler