Trin 5 ud af 6

Byg indhold med moduler i GoPublic

GoPublic indeholder en lang række moduler, som er gode til forskellige formål. På dette trin vil du få en introduktion til at arbejde med moduler og lære at benytte de mest elementære funktioner. 

Introduktion til moduler

Moduler er en form for byggeklodser, som du kan bruge til at opbygge dine sider med. Hvert modul består af særlige indholdselementer afhængig af formålet med modulet. Modulerne kan placeres vilkårligt på en side, flyttes rundt, justeres i størrelse osv. og er derfor meget fleksible at arbejde med.

Moduler indeholder også nogle forskellige muligheder i forhold til farver og og opsætning og kan derfor bruges til at skabe et mere dynamisk udtryk på siden. 

Har du brug for at opbygge sider, hvor der sker lidt mere som fx på en temaside eller kampagneside er det også ret almindelig praksis at benytte moduler alene for at have mere styr på opsætningen og lade artikelfeltet være helt tomt.

Sådan arbejder du med moduler

Når du står på den side, du vil arbejde på, skal du åbne moduloversigten. Her vil du finde en oversigt over alle moduler inddelt i kategorier. Brug drag-and-drop til at trække det modul, du skal bruge, ind på siden og placér det, hvor du ønsker.

Tag eventuelt stilling til om sidens layout afspejler det, du har brug for.

Du ændrer bredden på modulet ved at trække i siden. Du kan også højreklikke på modulet og vælge ‘Width’. 

Moduler kan automatisk udvides til feltets maksimum størrelse. Det vil sige, at et modul i højrespalten har en maks bredde på tre. Har feltet fuld størrelse, kan modulet have hele sidens bredde på 12 spalter eller være i fuld bredde og derved gå ud over det normale grid.

Tallet, der vises på modulet, angiver hvor mange spalter du har sat modulet til.

Hvis du har brug for at tilføje luft ved siden af modulet kan du gøre det ved at højreklikke på modulet og vælge enten ‘Space Right’ eller ‘Space Left’ og tilføje det antal spalter, der er brug for.

Højreklik på modulet og vælg ‘Delete’.

Modulets indhold og udformning

En Content Box (tidligere Multi Box) er nok det mest alsidige og mest brugte modul i GoPublic og kan bruges til både billeder og tekst, da modulet indeholder det du ellers kender fra artikelfeltet. Derudover har du også mulighed for at ændre baggrundsfarve og at centrere indholdet. 

En Content Box er eksempelvis et oplagt valg, hvis du vil opsætte en faktaboks med en baggrundsfarve eller en boks med et billede. Det kan også være, at du blot har brug for at tilføje brødtekst andre steder end artikelfeltet - så vil du også typisk skulle bruge en Content Box.

Sådan gør du

Når modulet er placeret dobbeltklikker du på det. Nu vil du åbne et nyt vindue, hvor du kan se, hvad du kan udfylde og justere på modulet. Det varierer fra modul til modul, hvilke felter og indstillinger, der er tilgængelige, men mange moduler består af en fane med indhold og en fane med indstillinger. 

Udfyld felterne under “Indhold” og giv gerne modulet en titel, så du kan genkende det i backenden.

I modulets indstillinger vil du finde de justeringsmuligheder, der er tilgængelige for modulet, hvilket også varierer fra modul til modul. Ønsker du at give modulet en baggrundsfarve, går du ind under ‘Color Options’. Her kan du vælge blandt de farver, der er blevet defineret i designet. 

Når du er færdig med at arbejde i modulet, afslutter du med at gemme.

 

Øvelse

Nu skal du i gang med moduler

Gå til din sektionsside og indsæt to Content-bokse, der hver især skal henvise til dine undersider.

Indsæt overskrifter, der svarer til dine undersider og sørg for, at overskriften linker til dem.

Gruppering af moduler

Du kan bruge en Container (tidligere Inner Grid) til at samle og organisere moduler i grupper. Container-modulet fungerer ligesom et gitter, hvori man kan placere andre moduler. Det er fx relevant, hvis en række af indholdselementer skal have en fælles overskrift eller en baggrundsfarve for at skabe en sektion på din side. Udover, at det kan gøre din backend mere overskuelig at gruppere indholdet, kan det også bidrage til en mere responsiv side.

Sådan gør du

  1. Træk Container-modulet ind på siden og juster det i bredden. 
  2. Fold modulet ud ved at klikke på pilen. 
  3. Placer moduler inde i Containeren ved at trække dem ind en ad gangen, ligesom hvis det var et ekstra grid.

Ved at dobbeltklikke på Containeren åbner du modulet. Her kan du under ‘Indhold’ eksempelvis tilføje en overskrift og give modulet en baggrundsfarve. Husk også gerne at give modulet en titel, så du nemt kan finde den i backenden.

[Skærmoptagelse følger]

Indsæt ekstra afstand med Spacer-modul

Har du brug for at indsætte ekstra afstand mellem moduler bør du benytte Spacer-modulet. I modsætning til at tilføje afstand i bredden, som du gør på selve modulet, så bør du benytte spaceren, hvis du vil indsætte afstand i højden. I selve Spacer-modulet indstiller du, hvor mange pixels du ønsker det skal fylde. Du kan også bruge Spacer-modulet til at indsætte overlap mellem moduler.

Se guide til at lave overlappende moduler

Tip

Du kan vælge flere moduler ad gangen ved at holde Shift-tasten nede og klikke på de ønskede moduler.

Øvelse

Grupper dine moduler

Tilføj en Container og træk de to Content bokse over i Containeren, for at gruppere dine moduler. Prøv at justere Containeren til fuld bredde og giv den en baggrundsfarve.

Prøv dig gerne frem med billeder, farver og størrelser på boksene for at se, hvad der fungerer.

Brug delte moduler

Du kan bruge delte moduler, hvis du skal opdatere samme information flere steder på hjemmesiden. På den måde sparer du tid ved at skulle foretage samme rettelse flere steder. Det kan være brugbart til eksempelvis en kontaktboks, der fremgår flere steder, eller en boks med nyhedsbrev-tilmelding. Hvis du foretager en rettelse i et delt modul, vil rettelsen slå igennem alle de steder modulet er sat ind. På den måde kan man sige, at modulerne er synkroniserede, så sørg for at bruge det med omtanke.

Sådan gør du

Når du har opsat et modul, som du ønsker at bruge et andet sted, højreklikker du på modulet og vælger ‘Share’. Vælg om du evt. vil gemme det delte modul i en mappe i moduloversigten. Når modulet er delt, vil det ændre farve til grå.

I moduloversigten har du adgang til alle de delte moduler under ‘Shared’. Du trækker blot et modul ind på siden, lige som med andre moduler.

Vil du slå deling af modulet fra, så højreklikker du på det og vælger ‘Make Unique’. Derefter skifter modulet farve og fungerer almindeligt igen. På den måde vil du også nemt kunne bruge delte moduler som en form for skabelon, hvis du ønsker at genbruge en opsætning et andet sted.

Du finder en oversigt over alle delte moduler i en mappe under dit sites sidetræ. Her fra har du nem adgang til at organisere modulerne i mapper, ændre navn, slette dem osv. Du har også mulighed for at foretage ændringer direkte i det enkelte modul, men husk at ændringer i så fald vil slå igennem de steder, modulet er brugt.

Øvelse

Del et modul

Tilføj et Link Liste-modul på en af dine undersider og opret et link i modulet. 

Læs mere om Link List-modulet her

Giv din linkliste en titel og publicér siden. Hvordan ser det ud?

Øvelse

Opret et flot topbanner

Vil du prøve kræfter med at prøve at lave en flot visuel top til din sektionsside, så kom i gang her.

I dette trin:

Stærkt!

💪 Nu har du virkelig været i gang med mange af funktionaliteterne i GoPublic. 

Vi mangler stadig at komme ind på Mediebiblioteket - og så nærmer vi os slutningen af introkurset. 

Gå til næste trin 

Mediearkivet i GoPublic