Trin 6 ud af 6

Mediearkivet i GoPublic

Det er i mediearkivet, du uploader og organiserer billeder, mediefiler, PDF’er og andet materiale, som du ønsker at bruge på hjemmesiden. I dette kapitel lærer du at arbejde med mediearkivet og at indstille billedformater. 

Opret en mediemappe

Alle de filer, du ønsker at vise på hjemmesiden, skal uploades til mediearkivet og dernæst tilføjes til dit indhold. Det drejer sig fx om billeder, pdf’er, eller andet materiale til download. 

Det mest oplagte sted at uploade og organisere filer er direkte i mediearkivet. Det finder du som tidligere nævnt via kontrolpanelet i venstre side, når du er logget ind i GoPublic (billedeikonet).

For at holde styr på filer, er det en god idé at organisere indholdet i mapper. 

Sådan gør du

  1. Højreklik det sted, mappen skal være placeret og vælg 'Create / Opret'.
  2. Vælg 'Media Folder'. 
  3. Giv mappen et navn og afslut med 'Ok'

Nu vil der fremgå en mappe hvortil, du kan tilføje mediefiler. 

 

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected

      Upload en fil til mediearkivet

      Det er muligt både at uploade billeder, video og filer til mediearkivet. 

      Sådan gør du

      1. Gå til det sted i mediearkivet, hvor du ønsker at placere materialet. 
      2. Klik ‘Upload’ og vælg den eller de filer i dit system, som du gerne vil uploade. 
      3. Derefter trykker du ‘Open’ og filen overføres til arkivet. 

      Det er også muligt at trække de filer du gerne vil overføre over i upload-feltet. 

      Når filen er uploadet, kan du se et preview af billedet i oversigten, og du vil nu kunne finde det frem, når du ønsker at linke til det.

      Mulighed for upload via moduler 

      Udover at uploade via mediearkivet, har mange af modulerne også en upload-mulighed. Alle de felter i GoPublic, hvor du kan tilføje medie, har automatisk en mulighed for at uploade til mediearkivet. På den måde kan du uploade direkte, der hvor du arbejder fra, uden at skulle gå væk fra den side du arbejder på. Fremgangsmetoden er helt den samme uanset, hvor du er.

      Tip

      Kig på navngivningen af din PDF-fil eller dit billede inden du uploader det til mediearkivet. Filens navn vil nemlig indgå i mediefilens URL. Derfor er det en god idé at fjerne unødvendig information såsom ‘endelig version’ fra filnavnet. Det er dog samtid godt at være så konkret som muligt, og undgå generiske filnavne som fx 'Regnskab', men i stedet vælge et navn der gør filen identificérbar i sig selv, fx 'Regnskab april 2021'.

      Medieelementet

      Når du har tilføjet en fil, vil hver fil have en side, hvor du kan se den data, der er tilknyttet filen og foretage en række indstillinger.

      Vi vil gennemgå det mest nyttige her.

      Indstillinger

      Mediearkivets organisering

      Der er frit valg i forhold til, hvordan man ønsker at organisere og strukturere mediearkivet. Ofte vil det dog give mening at have en mappestruktur, der følger hjemmesidens struktur. Du kan selv oprette mapper og undermapper manuelt og det er muligt at flytte rundt og navngive mapperne uden, at det påvirker indholdet eller de enkelte filer. 

      Der er kun ét mediearkiv for hele løsningen. Derfor er det en god idé at oprette separate mapper til hver hjemmeside, hvis der er flere under samme løsning. Vi anbefaler fra start at oprette en logisk mappestruktur, så alle med adgang til mediearkivet nemt kan finde frem til det materiale, de skal finde. I nogle tilfælde kan det eksempelvis give mening at oprette mapper til specifikke filtyper eller lignende, for at undgå at mediearkivet bliver for uoverskueligt.

      Slet, flyt, kopier og sorter filer i mediearkivet 

      Du har de samme muligheder for at flytte rundt på filer i mediearkivet, som du kan med sider. Når du står på en fil i sidetræet, skal du højreklikke og du kan dernæst vælge at slette, flytte eller kopiere filen. 

      Hvis du eksempelvis ønsker at flytte rundt i rækkefølgen på filer, skal du højreklikke på den ovenliggende mappe, højreklikke og vælge ‘Sort’. Nu kan du trække filerne rundt, så de står i den ønskede rækkefølge. Husk at afslutte med at gemme.

      TIP

      Husk at det er en god idé at bruge Media Cleaner i GoPublic til at få vist en oversigt over filer i mediearkivet, der ikke er i brug, så du løbende kan rydde op og slette unødvendigt indhold i mediearkivet, der ligger og fylder. 

      Du finder Media Cleaner under Analytics i kontrolpanelet i GoPublic.

      Læs mere om Media Cleaner

      Mediearkivet efter en migrering

      I en migrering er det ikke det fulde mediearkiv, men kun de filer eller billeder, der indgår i det migrerede indhold, som flyttes. 

      Efter en migrering vil mediefiler ligge i mediearkivet i en struktur, der svarer til hjemmesidens struktur. 

      For arkivsider vil indholdet være sorteret efter måned og/eller år på samme måde, som arkivet er konfigureret. Det forudsætter dog, at siden har en tilgængelig udgivelsesdato.

      Vi har lavet en FAQ der udelukkende handler om migreringsprojekter, som du kan læse hvis du er nysgerrig

      Se og læs FAQ om migreringsprojekter i GoPublic

      Brug af billeder i dit indhold

      I GoPublic har du mange muligheder for at gøre brug af billeder, både i moduler, og i sidernes artikelfelt. Brug af billeder kan gøre indholdet mere spændende for læseren, men for mange billeder kan også gøre siden rodet og uoverskuelig. Brug dem derfor med omtanke. 

      Du har allerede lært, hvordan du opretter links og indsætter billeder fra mediearkivet.

      Billedformater 

      Hvis du ikke foretager nogle justeringer til billedet, når du sætter det ind, vil det blive vist på siden i de dimensioner, det er uploadet. Bredden tilpasser sig dog altid automatisk til det grid eller det modul, billedet indgår i. 

      Du har mulighed for at vælge imellem en række beskæringer direkte i systemet på det enkelte billede: 

      • Fullscreen 4:3
      • Widescreen 16:9
      • Square 1:1

      Ved at bruge de indbyggede beskæringer sikrer du et mere ensartet udtryk i indholdet. Eksempelvis anbefaler vi, at billeder, der indgår i arkiver altid bruger et 16:9 format, for på den måde at gøre en listevisning mere ensartet. 

      Billedkvalitet 

      Generelt skal du undgå at bruge store og tunge filer, da det ikke er nødvendigt på en hjemmeside. Derimod kan det være godt at bruge et billede i lidt bedre kvalitet til et hero-modul, da disse ofte vises lidt større eller i fuld bredde. 

      Det er muligt at foretage justeringer på billedkvaliteten på det enkelte billede, der hvor du har sat det ind. Det ændrer ikke på størrelsen af filen i mediearkivet, men på det enkelte billede, der vises til brugeren. Brug eventuelt muligheden for at skrue ned for kvaliteten, hvis I skulle opleve at billeder loader langsomt på siden. 

      Øvelse

      Arbejd i mediearkivet

      Gå til Mediearkivet og opret en mappe med dit navn i mediearkivets Sandkasse-mappe. Upload et flot billede og en PDF til din mediearkiv-mappe.

      Benyt eventuelt unsplash.com, hvis du ikke selv har et billede du kan bruge.

      Tillykke, nu har du gennemført introkurset!

      Godt gået 🏆

      Nu kan du arbejde videre med din hjemmeside og oprette og redigere indhold i GoPublic. Brug gerne de sider du har arbejdet med i øvelserne til at afprøve yderligere moduler og funktionaliteter.