Sådan bliver du en bedre designer i GoPublic

Content & Layout Undervisningsforløb Media & Visuals

Et godt design er ikke bare smukt – det er meningsfuldt, funktionelt og intuitivt. Når du designer dine sider, handler det om finde en balance mellem æstetik og brugbarhed, så det både ser godt ud og føles rigtigt at bruge. Derfor kommer der her på siden nogle helt grundlæggende tommelfingerregler, som løfter brugeroplevelsen og det visuelle design.

6 gode designprincipper

Hvad er det vigtigste, brugeren skal kunne gøre på siden? Sørg for, at det ligger øverst og er let at finde. Tænk også over sproget: Brug ord, udtryk og begreber, som giver mening for brugeren – ikke interne eller tekniske termer. Siden skal tale brugerens sprog.

Gør siden let at forstå ved at bruge velkendte og ensartede navigationselementer. Brugerne skal ikke gætte sig frem. Hvis noget ligner en knap, skal det fungere som en knap. Sørg også for en gennemgående visuel stil – brug de samme knapper, ikoner, skrifttyper og farver på tværs af hele hjemmesiden. Det skaber genkendelighed og en bedre brugeroplevelse.

Fokuser på det vigtigste, og fjern alt, der ikke understøtter formålet. Et simpelt layout gør det lettere for brugeren at finde rundt – men simpelt betyder ikke kedeligt. Grafiske elementer og billeder må gerne være med, så længe de har en funktion: De skal enten hjælpe brugeren med at navigere eller forstærke jeres budskab.

Brug skriftstørrelser, farver og mellemrum aktivt til at vise, hvad der er vigtigst, og hvad der hører sammen. Et godt hierarki guider øjet og gør det nemt for brugeren at afkode siden, forstå strukturen og hurtigt finde det, de leder efter.

Mange brugere vil ikke besøge jeres side på en stor computerskærm, og du skal derfor huske at designe med fleksibilitet i tankerne og tjekke, hvordan designet udspiller sig på både mobil og computer.

At designe en side handler i høj grad om vedligeholdelse. Husk derfor at indsamle brugerfeedback og lave løbende justeringer, så siden altid fremstår aktuel og følger med tiden.

Få principperne i spil i dit design

Nu har du fået seks grundlæggende principper for, hvordan du skaber godt design, både visuelt og i brugeroplevelsen. Men hvordan omsætter du de principper i praksis, når du designer?

Det kigger vi på i det følgende afsnit, hvor vi kommer ind på opbygning af siden, tilpasning af modulernes udseende, billeder og hero-moduler. 

Del 1

Den gode opbygning af din side

En god side starter med en god struktur. Heldigvis hjælper GoPublic-systemet dig godt på vej: Du har allerede prædefinerede felter i dine content-bokse, hvor du kan indsætte preheading, headline og body. Det hjælper dig med at skabe sektioner, der både er nemme at læse og rare at navigere i.

Men en side skal også være mere end bare overskrifter og tekstblokke. For at holde læseren engageret, skal der ske lidt undervejs. Brug forskellige moduler, farver, billeder og spacing til at skabe afveksling. Det handler om at skabe rytme og afveksling ned gennem siden.

Når man læser en side på nettet, skimmer man ofte mere, end man læser. Derfor er det vigtigt, at det er tydeligt, hvornår et afsnit slutter og et nyt begynder - og det kan netop gøres gennem variation. Brug overskrifter til at indlede nye sektioner, skab luft mellem afsnit med spacing-modulet, så det ikke klumper sammen, skift baggrundsfarve og tilføj visuelle elementer. Tænk på at lave små steder, hvor brugeren intuitivt forstår, at nu skifter vi emne eller fokus. 

I næste afsnit kommer vi ind på, hvordan du kan tilpasse modulerne, så du skaber afveksling ned gennem din side. 

Del 2

Tilpas modulernes udseende

Du kan bruge en content box til at vise tekst, billeder eller andet indhold – og du bestemmer selv, hvor meget plads den skal fylde: En hel bredde, en halv eller noget midt imellem. Prøv dig frem og se, hvad der giver mening for det, du vil vise. Hvis du vil give den lidt mere liv, kan du i settings under CSS-class tilføje en baggrundsfarve, så den skiller sig ud visuelt. Her er det også muligt at tilføje et ikon ved siden af overskriften til at øge forståelsen af det, der findes i boksen:

Vil du bygge noget større – fx et banner? Så kan du starte med at trække en container ind, give den en baggrundsfarve, og placere flere content boxes inde i containeren. På den måde kan du skabe en flot, visuel sektion med tekst, billeder eller knapper, der står samlet og virker som ét element:

 

En måde at skabe yderligere afveksling og spil på din side, er gennem hero-modulet. Det kan du læse om i næste afsnit.

Del 3

Tiltræk opmærksomhed med hero-modulet

Hero modulet er det store visuelle element, som ofte ligger øverst på siden. Det bruges typisk på forsiden eller som intro til en ny sektion længere nede. Det fylder meget og tiltrækker hurtigt opmærksomhed, så det er et stærkt værktøj til at skabe blikfang, fortælle en historie eller sætte en visuel retning. I systemet kan du kan vælge mellem forskellige layoutvarianter, placeringer af tekstboksen og baggrundsfarver. Du har med andre ord masser af frihed til at skabe det udtryk, du ønsker.

Hero modulet fungerer især godt i full-width, hvor det strækker sig over hele skærmen og virkelig får lov at dominere. Det er perfekt til branding, kampagner, stemningsbilleder eller en kort og klar introduktion. Men brug det med omtanke. Fordi det fylder så meget, skal det have en tydelig funktion og et klart budskab. Det skal ikke bare være flot pynt, men understøtte sidens budskab.

Her er et eksempel på, hvordan et hero-modul kan bruges til at skabe blikfang på en forside: 

Et hero-modul på en forside.

Både multiboks og hero-modul fungerer bedst, når man tilføjer et billede til dem. Det kan du læse om i næste afsnit. 

Øvelse

Opret et flot topbanner

Vil du prøve kræfter med at prøve at lave en flot visuel top til din sektionsside, så kom i gang her.

Del 4

Skab liv med billeder

Når du vælger billeder, er det en god idé at være konsekvent i stil og udtryk. Brug billeder, der hænger visuelt sammen, fx i farvetoner, lys, komposition eller stemning. Det skaber ro på siden og giver et mere professionelt og sammenhængende udtryk. Hvis hvert billede ligner, det kommer fra et helt andet univers, risikerer du, at siden virker rodet og utroværdig. Men når billederne spiller sammen, styrker det dit visuelle udtryk.

Billeder spiller en stor rolle i designet, men de skal være sat rigtigt op for at fungere godt på siden. Her er nogle hurtige tips:

  • Hold dig til 16:9-format, især til billeder i moduler som multibokse. Det sikrer, at billedet ikke bliver for højt og klodset. Generelt er 16:9-formatet bedst til websider. 

  • Hvis billedet ikke er i det rigtige format, kan du tilpasse det direkte i billedeindstillingerne.

  • Brug høj opløsning til store moduler som hero-sektioner – her skal billedet stå skarpt, fordi det fylder meget på skærmen. Husk at jo højere billedkvalitet, jo mere fylder billedet, og jo længere tid tager det at loade siden. Find en god balance mellem skarphed og hastighed. Ikke alle billeder behøves at være i høj kvalitet. Du kan vælge opløsningen direkte i billedeindstillingerne. 

  • Til split-box hero-moduler fungerer kvadratiske billeder bedst - og hvis du gør det inde i billedeindstillinger, er det nemt at vælge, hvilken del af billedet der skal være i fokus.

  • Husk filstørrelsen! Vi anbefaler maks. 100 kb til normale billeder, men hvis billedet skal op i størrelse og fylde noget på siden, må det godt være op til 500 kb. 

Indhold

Tillykke! - nu er du klar til at lave skarpe designs i GoPublic

Er du nysgerrig på mere, anbefaler vi, at du tager forløbet om nyhedsbreve, som også er gratis.

Bliv klar til at udsende nyhedsbreve

 
Har du brug for hjælp?

Kontakt supporten

Opret og følg din sag på vores supportplatform. 

Opret sag i Zendesk

Er problemet akut?

Så tøv ikke med at ringe til os:
+45 6169 9796

Telefontider:

Man-fre: 9.00-16.00